miércoles, 25 de febrero de 2009

Programa 42_24/2/09: Continguts

En món de la música electrónica, la línea que separa la pràctica artística artístic de l'exercici tecnológic és, sovint, difusa. A les produccions del segell Imbalance Computer Music és, de fet, imperceptible. I és que aquesta discogràfica està dirigida per Robert Henke, programador de software, mag del mastering i membre del projecte Monolake, la qual cosa comporta de manera implícita un ànim explorador de la vessant tècnica de la producció sonora. Els discs publicats per ICM, essencialment obres de Monolake i dels seus components en solitari, conformen un dels catàlegs més geeks de l'univers. El millor del cas és que no sonen únicament bé: la substància del seu so, la música en sí, és, també, deslumbrant.

Fons sonors: "Luz Nacarina" / Javier Hernando

Playlist
1. MONOLAKE: "Perpetuum"
2. MONOLAKE: "Gobi. The Desert"
3. MONOLAKE: "Mobile"
4. MONOLAKE: "Ping"
5. MONOLAKE: "North"


martes, 24 de febrero de 2009

Programa 41_19/2/09: Continguts

Quan l'any 2000 el segell alemany Mille Plateaux publica el recopilatori "Clicks + Cuts", es dona un punt d'inflexió estètic en la escena electrónica que canviarà per sempre la forma i, en certa mesura, el fons de la producció musical en el context digital. Els quatre volums de la sèrie proposen una atomització del so que marcarà de manera definitiva el futur tan de la música de ball com la experimental. Conceptualment amparada en les tesis post-estructuralistes del pensador francés Gilles Deleuze —"Mille Plateaux" és, de fet, el títol de la seva obra més coneguda i influent—, la marca dirigida per Achim Szepanski introdueix un nivell de reflexió fins aleshores inèdit en el mercat. L'enfonsament de la distribuidora EFA va acabar amb Mille Plateaux, però el resó de les seves edicions encara es deixa sentir amb força al gran part de la música electróncia d'avui dia.

Fons sonors: "Microcontact" / Leafcutter John

Playlist
1. SKIST: "Shift"
2. MÄRZ: "Ranking + Rating"
3. AUCH: "The Animal Factory"
4. TWERK: "Inorganic Clarity"
5. MIKAEL STAVÖSTRAND: "Onside"
6. FRANK ELTING: "Spoken Word"


jueves, 19 de febrero de 2009

Programa 40_17/2/09: Continguts

Primers noranta. El mercat de la música electrònica es veu envaït per una col.lecció de discs misteriosos la portada dels qual únicament mostra un número de fax: +49-69/450464. Es tracta de les primeres edicions de Fax Records, el segell dirigit pel prolífic ambientalista alemany Pete Namlook i una marca que durant la primera meitat de la década dominarà estèticament el génere amb una recuperació del so analógic i una política frenética de llançaments, la majoria d'ells protagonitzats pel propi Namlook tant en solitari com en col.laboració amb personatges tan relevants com Brian Eno, Klaus Schulze, David Moufang, Jonah Sharp o MixMaster Morris. Efectivament, avui parlem de la singular aventura de Fax Records. ¡Planeador abajo! 

Fons sonors: "Part Two The Endless Not" / Throbbing Gristle

Playlist
1. PETE NAMLOOK & BIOSPHERE: "Nouvelles Machines"
2. PETE NAMLOOK & MIXMASTER MORRIS: "Hymn"
3. PETE NAMLOOK & KLAUS SCHULZE: "Psychedelic Brunch"
4. PETE NAMLOOK & RICHIE HAWTIN: "Part 9"


lunes, 16 de febrero de 2009

Programa 39_12/2/09: Continguts

El primer espai "oficial" del nou cicle d'Uns i Zeros, dedicat, com ja us avançavem fa dos dies, al segells més rellevants de la escena electrònica, es consagra a una marca que ja és una vella coneguda del programa: 12k. Amb seu a Nova York, el segell dirigit per Taylor Deupree ha definit un apropament únic a la electrónica ambiental: a mig camí entre l'experimentalisme pur i una agradable sensació d'asequibilitat, el so 12k s'identifica per les estructures en continua transformació i la conjunció de timbres sintètics amb mostres "orgàniques" —instruments acústics, field recordings— fortament processades. Una delicatessen.

Fons sonors: "Stamp Release" / Sleeparchive

Playlist
1. TAYLOR DEUPREE: "November"
2. GIUSEPPE IELASI: "08"
3. JODI CAVE: "For Myria (One)"
4. AUTISTICI: "Wire Cage for Tiny Birds"
5. STEINBRÜCHEL: "Untitled VI"


miércoles, 11 de febrero de 2009

Programa 38_10/2/09: Continguts

Comencem un nou cicle a l'Uns i Zeros. A partir d'avui, i durant el proper mes i mig, aproximadament, dedicarem el programa als principals segells discogràfics en l'ambit de la músca electrònica. I és que, en aquesta disciplina, el pes de la marca trascendeix sovint al dels mateixos artistes. El segell és, moltes vegades, una entitat genèrica per se: comporta una personalitat estètica i fins i tot defineix un estil concret. Així, no és extrany sentir a parlar del "so Warp", el "so Basic Channel" o el "so Raster-Noton". De tots aquests sons, de tots aquests segells, parlarem durant els propers dies.

Fons sonors: "Make Me Hard" / Tujiko Noriko

1. AUTECHRE: "Dael"
2. Ø: "S-Bahn"
3. KIT CLAYTON: "Reims"
4. RICHIE HAWTIN: "19:10"
5. SUBJEX: "Funkynightmare"

 

lunes, 9 de febrero de 2009

Programa 37_5/2/09: Continguts

Tanquem aquest cicle temàtic dedicat al dub amb una mirada al dubstep, a data d'avui la darrera mutació del dub. Nascut als suburbis de Londres cap a l'any 2000, el dubstep és una explosiva fusió de gèneres urbans —especialment grime i 2Step— articulada per línies de baix quasi subsóniques. Substituint la vel.locitat tradicionalment associada a les formes populars de la electrònica per una intensitat brutal i una rítmica sincopada i 'pesada', el dubstep ha conribuit de manera decissiva a canviar, en certa mesura, el consum de músic en el context de l'oci nocturn. Més que per ballar, és música per perdre's a dins seu. Una experiència sensorial que requereix d'un bon sistema d'amplificació per poder ser fruïda degudament.

Fons sonors: "" / Ryoji Ikeda

Playlist
1. MALA: "Anti-War Dub"
2. LOEFAH: "Mud"
4. BURIAL: "Etched Headplate"
5. BENGA & COKI: "Night"
6. DARQWAN: "Universal Wan-Tin"


miércoles, 4 de febrero de 2009

Programa 36_3/2/09: Continguts

Entrem a la recta final de la sèrie dedicada al dub i la seva influència ocupant-nos de la obra d'Stefan Betke, més conegut com Pole. Un productor —i editor: dirigeix el segell ~Scape— que va patentar una nova i particular reinterpretació del dub digital mitjançant la implementació del soroll binari, les estructures rítmiques aleatòries i una resolució tècnica deslumbrant. El discurs desplegat per Betke a la mítica trilogia inicial de Pole, els àlbums "1", "2" i, sí, "3", ha estat imitada però mai superada. Després d'una patinada en clau hip-hop, l'àlbum "Pole", el 2007 va tornar per la porta gran amb el magnífic "Steingarten". I ara, anuncia la publicació inminent d'un nou disc...

Fons sonors: "Diver" / Various Production

Playlist
1. POLE: "Tanzen"
2. POLE: "Stadt"
3. POLE: "Silberfisch"
4. POLE: "Raum 1 Variation"
5. POLE: "Slow Motion"
6. POLE: "Warum"